Ziek worden is al geen pretje maar tijdens de vakantie is het nog erger. Vooral als je ver van huis bent en niemand je verstaat. Dus wil je er alles aan doen om gezond te blijven. De afdeling Risicobeheersing van Interpolis geeft tips waarmee je voorkomt dat je ziek wordt van eten. Thuis of op de camping, in een pretpark of restaurant.

Versla de salmonella

Voedsel kan ziekmakende bacteriën bevatten. Het verraderlijke daarvan is dat je ze niet kan zien of ruiken. Voedsel bederft ook niet door deze bacteriën. Alleen een laboratoriumtest kan de aanwezigheid aantonen.

Ziekmakende bacteriën komen het meeste voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral kip is berucht. Maar ook op groente en fruit kunnen bacteriën zitten.  Ze kunnen klachten veroorzaken als misselijkheid, braken en diarree.

Als je zelf het eten bereidt, denk dan hieraan:

  • Houd je werkblad en keukengerei schoon en droog.
  • Was je handen goed en regelmatig. Niet alleen na toiletbezoek maar ook nadat je bederfelijke etenswaren of (huis)dieren heb aangeraakt. Is er geen stromend water gebruik dan desinfecterende handgel.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Houd rauw en bereid voedsel strikt gescheiden. Gebruik de snijplank voor rauw vlees nergens anders voor.
  • Verhit dierlijke producten als vlees, vis en ei door en door.
  • Koel bederfelijke etenswaren goed op maximaal 4°C.
  • Let op versheid, houdbaarheidsdatum, bereiding- en bewaaradviezen van bederfelijke levensmiddelen.

Leidingwater of flessenwater?

Ook in leidingwater kunnen bacteriën zitten. Binnen Europa is de kans daarop erg klein. Maar in vrijwel alle landen buiten West-Europa is het kraanwater niet te vertrouwen. Het kan ziekmakende bacteriën, parasieten en virussen bevatten. Gebruik in die landen daarom uitsluitend water uit een afgesloten fles of gedesinfecteerd water.

Poets je tanden met dit water, was er groenten en fruit mee en gebruik het om kookgerei schoon te maken. Pas ook op met ijsklontjes. Die zijn meestal gemaakt van leidingwater. Veilige dranken zijn frisdranken en mineraalwater uit een afgesloten fles. Laat flesjes altijd openen waar je bij bent en laat er geen ijsklontjes in doen.

Lekker veilig uit eten

Vermijd het liefst risicovolle producten zoals rauwe tartaar, rauwe vis (sushi), schelp- en schaaldieren en rauwe, ongekookte melk. Wil je iets eten bij een kraampje, kijk dan eerst goed of voedingsmiddelen die koud moeten zijn, ook echt koud zijn.

Laat warme gerechten goed verhitten. Het veiligst zijn gerechten die klaargemaakt worden terwijl je erbij staat. Koop geen half rauw vlees en pas op met onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit echte ijssalons zijn doorgaans veilig.

De eerste indruk die je krijgt van een eetkraampje of restaurant zegt vaak al heel veel. Ziet alles er netjes en schoon uit, dan neemt de eigenaar de hygiëneregels waarschijnlijk serieus. Kijk waar de plaatselijke bevolking eet. Ook dat is meestal een goed teken. In elk geval wat betreft prijs en smaak.

In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl